Kitchen_of_a_Man

Kitchen_of_a_Man

Mexikói rizses bab pulykával

2021. július 11. - Kitchen_of_a_Man

Viva Mexikó, vamos a la playa!

Itt a nyár, és ez a blog aktivitásán is látszik, alig volt írás az elmúlt hetekben.

Ennek több oka is van, de a témánkhoz leginkább illő magyarázat – és félig kifogás- hogy a 35 fokban nem igazán segíti a túlélést a tűzhely / sütő mellett állás.

Ettől függetlenül továbbra is törekszem arra, hogy még ha nem is vágom nagy gasztronómiai fába a fejszémet, valami tetszetőset alkossak, amely akár egy itteni írást is megér

Így készítettem el egy mexikói rizses babot pulykahússal.

A mexikói konyha legalább annyira penetrálta a magyar ugart, mint sok más nemzetközi kollégája. Legyek nagy fanja a magyar gasztrónak, szerintem ezek jó dolgok. A mexikói konyha szerintem nekünk, magyaroknak talán a legkedvesebb, ha a mienkéhez való hasonlóságot nézzük. Rengeteg hagyma, fokhagyma, paradicsom, paprika, bab, hús. Mindezek az összetevők pedig elsősorban ragu- és pörköltfélékben találkoznak. Amiért aztán ezekből mégsem lecsók kerekednek, azok a jellegzetes fűszerek: koriander, római kömény, Cayenne, különböző chilik.

A chili con carne, a fajitas, a taco, a cesadilla mind-mind jól ismert ételek, amelyeket akár fastfood-ként is fogyaszthatunk.

Mexikói lehet azonban szinte bármi, amelyben uralkodnak a konyhájukra jellemző zöldségek és fűszerek. Így ez a mai, nyári-meleg kompatibilisan gyors, ámde extrémen eltelítő is. Nevezhetnénk ezt akár mexikói lasagnanak is, hiszen hasonlóan fogjuk rétegezni az összetevőket, a szaftosságról pedig a besamelmártás gondoskodik majd.

Az alábbi összetevőkre lesz szükségünk

  • 200 gramm rizs
  • 500 gramm pulykamellfilé
  • 400 gramm mexikói zöldségeverék (kukorica, bab, hagyma, bármi ami a fogalomba illik)
  • Fél liter tej
  • 50 gramm vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 300 gramm sajt
  • Só, bors, római kömény, koriander, chili, szerecsendió

 

Kifőzünk 200 gramm rizst, lehetőség szerint ne főzzük túl, maradjon pergős. A kifőtt rizst egy nagy jénaiban vagy tűzálló tálban egyenletesen kiterítjük. Egyelőre vele nem lesz dolgunk, az sem baj ha közben kihűl.

Közben egy serpenyőben olajat hevítünk, amely a kockára vágott pulykamelleket fogjuk pirítani. A pulykamelleket érdemes előtte minimum 1-2 órával sóval, borssal és olíva olajjal pihentetni. Mélyebb ízük lesz egy kis pácolástól – ha rohanós a tempónk, az sem baj, megfelelő ízt fog kapni a folyamat végére.

A pulykamellet fehéredésnél picit tovább pirítjuk, majd egy tányérra szedjük.

A visszamaradt olajon, illetve a húsból kisült ízeken dolgozunk tovább. Mexikói zöldségeket pirítsunk nagy lángon, ezzel megőrizve roppanósságukat. Attól függően, hogy milyen a zöldség, érdemes fűszerezni: só, bors, római kömény, koriander, chili. Én előre ízesített, fagyasztott zöldségkeverékkel láttam neki, amely ettől függetlenül kedvelte az extra fűszert.

Miközben a zöldség pirul, fél szemmel és kézzel már a következő lépésnél kell járjunk: jöhet a besamel!

A megadott mennyiségű vajat olvasszuk fel, tegyünk hozzá két evőkanál lisztet. Hagyjuk picit megbarnulni, majd a tej negyed részével öntsük fel. Keverjük el jól a csomókat, ha ez megtörtént, mehet rá a vaj. Sajnos a besamel 35 fokban is türelemjáték, álljunk mellette sűrűn kavargatva, ameddig abban a csodás pillanatban el nem kezd összeállni. Amint ez eljött, sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá pici reszelt szerecsendiót, és már húzhatjuk is le a tűzről.

Mindeközben bizonyára elkészültek a roppanós zöldségeink, így az összeállítás nemes feladata elérkezett, és szakácsot kíván. Ameddig ezzel foglalatoskodunk, tekerjük bátran fel a sütőnket légkeveréses módon 200 fokra.

A korábban elkészült rizsre jöhet a husi, rá a zöldség. Osszuk el szép rendezetten, ne maradjon egy felület sem, ahova nem jutnak alapanyagok. A közben elkészült besamellel öntsük nyakon az egészet, szintén egyenletességre törekedve. Ha szépen” elfolyt”, szórjuk meg reszelt sajttal.

Zsupsz, irány is a sütő, ahol addig „szaunáztatjuk” ételünket, ameddig a sajt meg nem pirul bent.

 A nagy melegben addig az alkotó pihenjen, a gépben a ventilátor forogjon, töltsünk magunknak egy finom limonádét.

Miután elkészült, a sajt aranybarna lett, vegyük ki sütőből, és akárcsak a lasagnenál, legyünk türelemmel, hagyjuk hűlni. Amint a mellékelt kép mutatja, én kevésbé voltam türelmes – lári - fári, az ízek kárpótolnak az elmaradt tökéletes végkifejletért!

 

Saját tapasztalatom szerint – hasonlóan a lasagnehoz - ez egy iszonyatosan laktató kaja. Egy közepes méretű kocka gond nélkül kitesz egy ebédet, és garantált hasznos szénhidrátokat és fehérjéket ad, hogy bírjuk a melót. A hús és a zöldségek mexikói beütése miatt valóban egy mexikóias ízvilágot kapunk, amelyet a besamel és a sajt lággyá és olvadóssá tesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://kitchenofaman.blog.hu/api/trackback/id/tr6416624234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása