Kitchen_of_a_Man

Kitchen_of_a_Man

Ázsiai húsgolyók pirított rizstésztával

2021. augusztus 16. - Kitchen_of_a_Man

A korábbi bejegyzésekben már jártunk Olaszországban, Franciaországban, meg persze Magyarhonban is. Szedjük a sátorfánkat, és irány Ázsia.

Ha Ázsia, akkor hiszem ki kell térjünk arra, hogyan terjedt el az ázsiai konyha itthon is – amelynek én roppantul örülök. Nem túlzás azt állítani, a magyar lakosság jelentős része akkor ismerkedett az „ázsiai” konyhával, amikor a 90’-es években elkezdtek tömegével nyitni a „kínai” éttermek. A macskakaparásoknak helye van az előző két jelzőben, mert azok az éttermek sem igazán ázsiaiak, sem igazán kínaiak. Az itthon pénzt keresni vágyó kínaiak fogtak pár fogást, és magyarosították. Nekem ezzel amúgy semmi bajom, szerintem olcsó és egészéges(ebb) alternatívái a minket elöntő junkfood gyorskajáldáknak. Később, nagyjából az elmúlt tíz évben aztán megjelentek valódi ázsiai, kínai éttermek itthon, amelyek nem alkusznak, azt az ízvilágot igyekeznek elhozni nekünk ide az öreg kontinens közepére, ami otthon van. Erre az értő közösség pedig vevő, bőven fogyasztja őket ha a „denevér-vírus” miatt éppen nincs lockdown. Természetesen eljutottunk oda is, hogy mivel az alapanyagok egy jelentős része adott, a bátrabb ínyencek otthon is elkészítik ezeket – sok sikerrel.

Az én ázsiai ízlésem is eljutott az elviteles gung-baotól odáig, hogy bátran merek nyúlni ezekhez az ételekhez. A pho leves óriási kedvenc lett, bár a nagymama húslevese mögött szentimentális okokból még második helyen van.

Ezúttal azonban egy kicsit más irányba indultam, és egy húsgolyót készítettem. A húsgolyó egy univerzális étel, szinte minden nemzet konyhájában dolgoznak fűszerekkel és egyéb összetevőkkel összegyúrt darált hússal (töltött káposzta for prezident!), ázsiai csavart adni bele sem olyan bonyolult.

Ázsiai húsgolyókat készítettem pirított rizstésztával – ha szeretnétek reprodukálni, az alábbi összetevőkre lesz szükség:

  • 500 dkg darált sertés / marha
  • 1 fej vörös hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 ujjnyi gyömbér
  • Szezámmag
  • Szójaszósz
  • Koriander (friss vagy tört)
  • Chili (opcionális)
  • 1 tojás
  • 2 darab újhagyma

 

Kezdésnek dolgozzuk össze a húsgolyóknak valót. Ehhez reszeljünk le gyömbért, aprítsuk fel a friss koriandert, vagy ha nincs törjük meg a magját rendesen. Egy nagy tálba tegyük bele a darált húsunkat, borsozzuk majd gyúrjuk össze a gyömbérrel és a korianderrel. Locsoljuk meg ízlés szerint egy kis szójával, ízt és színt is ad neki. Az ízek összeéréséhez javaslok minimum egy óra pihenőt neki a hűtőben.

Ezután kis „kézimunka”, formázzunk belőle kisebb golyókat. Kis helyes kis golyóink lesznek, amelyek nem fognak a későbbiekben sem kiszáradni.

A golyóinkat egy serpenyőben olajon pirítsuk körbe, éppen csak annyira hogy megkapja őket az olaj és bent maradjanak az ízek, de természetesen még nagyon messze vannak a késztől. Amint ezt elértük, tegyük őket egy sütőpapíros tepsibe, és légkeverés mellett süssük őket körülbelül 20 percig 150 fokon.

Ameddig a golyók a sütőben teljesen megfőnek, elkezdünk dolgozni a köretünkön.

A hús után visszamaradt olaj, amely most már friss hús-aromákkal is telítődött, kiváló közeg lesz arra, hogy pirított risztésztát készítsünk.

Egy apróra vágott fej vöröshagymát és 3-4 gerezd fokhagymát kezdünk rajta pirítani. Legyünk bátrak, tényleg piruljon. Ameddig ez a pirulási folyamat zajlik, „főzzünk” meg egy csomag rizstésztát.

 

Többféle rizstészta elérhető itthon, vannak vékonyabb fajták, amelyeknek elég, ha csak leforrázzuk és pihentetjük, míg mások igénylik a hagyományos főzést. Bármilyen tésztánk is van, ügyeljünk arra hogy ne főzzük készre a tésztánkat, a hagymaágyon még főni fog.

Ha a rizstésztánk és a hagymánk is jó, házasítsuk őket – dobjuk rá a tésztát, és nagy lángon kezdjük pirítani. Mivel alapból a rizstésztát „nem szok’ „sózni, helyettesítsük az ízesítésnél szójával. Ez remek közeget is ad a pirulásra, nem beszélve arról, hogy karamell-szerű bevonatot képez a rísz tésztához.

Nagy lángon, de odafigyeléssel dolgozzunk.

 Az utolsó percekben vágjunk hozzá újhagymát, ez színben és ízben is dob egy fajta frissességet hozzá. Majd pedig hogy még krémesebb legyen, üssünk rá egy tojást, amelyet alaposan keverjünk el. Amint a tojás állaga szilárdulni kell, készen is vagyunk.

Ezen a ponton van egy kötelező és egy opcionális hozzávalónk, amellyel fokozhatjuk az ízeket:

  • Pirítsunk meg külön két evőkanálnyi szezámmagot egy külön serpenyőben olaj nélkül. Legyünk óvatosak, hamar oda tud kapni, amint kezd barnulni, készen is vagyunk
  • Vágjunk hozzá chilit. Aki szereti az erőset, annak kötelező, akinek nem, az elhagyhatja

 

A szezámmag felét tegyük az elkészült rizstésztánkhoz, a másik felével pedig a szintén elkészült húsgolyóinkra szórjuk, amely egyszerre szolgál díszítésnek és az ízhatáson is javít.

Ha jól dolgoztunk, valami ilyesmit kell kapjunk.

 

A húsgolyóink kellemes ázsiai ízvilágot kaptak, és a dupla sütésnek hála belül omlósak. A tészta pedig ideálisan színes köret hozzá, amely egy kellemes ízvilágot kap a szójával, hagymával

A bejegyzés trackback címe:

https://kitchenofaman.blog.hu/api/trackback/id/tr2016661904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása