Blogolás....Főzés... Valami új.
Sziasztok. András vagyok.
Most azt gondolom, hogy amibe kezdek az jó lesz, és kiutat mutat a borzasztó hétköznapokból, amiket mostanában átélek.
Ha valóban jól működik a gondolatom, akkor rendszeresen írni fogok ide. Amivel remélhetőleg mindenki jól jár - én is, ti is.
Na de mi is kezdődik el?
Egész életemben attól szenvedtem, hogy bármibe is kezdtem, két dologgal szembesűltem:
- Halálosan tehetségtelen vagyok benne
- Ha megy is, nem lelek benne sem örömet, sem igazi kikapcsolódást
Egyetlen kivétel van, ami az elmúlt években nem esett egyik kateóriába se, illetve megfelel további feltételeknek:
- társadalmilag elfogadott, nem haszontalan
- mások is élvezik
- elismerésre adhat ( és adott is ) okot
- jót tesz testnek és léleknek
- "gendersemleges" *
és ez pedig ..** dobepergés** .. a főzés.
MIért? Hogyan?
Imádok enni. Imádok jókat enni. Ennek volt árnyoldala is - bejártam a mérleg skáláit 85 és 125 kiló között.
Olyan családban nőttem fel, ahol a "kaja" kardinális kérdés volt, eköré szerveződött az élet- jó és rossz értelemben is.
Mégis, ami először afelé lökött, hogy magam is csináljam, az egy férfi rokon klasszikus "férfias" étele volt. Nyár, bogrács, szarvashúsból palócleves ( az alkoholmennyiséget mindenki képzelje hozzá, 21 éves voltam )
Életemben kevés olyan zseniális dolgot ettem. És végignéztem minden egyes lépését, kóstoltam ahogyan alakul, formálódik, és egy csodás eleggyé áll össze.
Sok különböző alapanyagból: hagyma, fokhagyma, szalonna, , hús, tejföl, bab..
A végeredmény maga a csoda.
Értéket teremtettünk, másoknak örömet okoztunk,természetes, tiszta étellel tömtünk meg a bendőnket, büszke mellkassal mentünk haza - az alkoholtól ezúttal tessenek eltekinteni :)
A korábbi listát nagyjából ki is pipáltuk
Ettől a naptól kezdve elindult bennem valami, hogy nekem ezt csinálni kell. Főzni, akár naponta, magamnak, barátoknak, szeretetteknek.
Élvezem
Talán életemben először igazán valamit.
Na de mi is lesz itt? Sírok itt még arról, hogy semmiben sem lelem magam?
Nem. Befejeztem. Ez nem erről fog szólni.
Ez itt arról fog szólni, hogy én főzök, és mindig mesélek mellé. MI köt az ételhez, mi történt főzés közben, és milyen gondolatok jöttek közbe a fejemben.
Milyen konyha lesz itt, kérem?
Nincsenek előítéleteim semmivel sem. Alapvetően hiszek benne, hogy a házi étel az igazi. Az igazi házi étel pedig sokféle, és egy igazi otthon főző ember mindenhonnan merít.
- Lesz hús? - Dögivel
- Lesz vegetáriánus / vegán? - Kell időnkét a pihenő, kreativitást segíti
- Lesz péksütemény? - Fejlesztendő terület, dolgozom rajta
- Lesz sütemény? - Room for improvement, szemtanúi lehettek a kezdeti botladozásaimnak.
Első étel?
Nemsokára jön - életem első pizzájának története.
MI lesz még?
Italok. Főleg a gabonafélékből készülteket részesítem előnyben. De itt sincsenek kivételek.
A jó ételhez jó italok dukálnak - a kettő nem elválasztható. Itt sem kell hogy így történjen.
Hol találsz meg?
Itt
És mivel nem tudom eltagadni a XXI. századot, ezért Instagramon
https://www.instagram.com/kitchen_of_a_man/
To be continued..
* akik szerint a főzés nem férfias, azoknak mindig csak egyetlen dolgot tudok mondani. Ha "konzervatívan" határozzuk meg a férfit, akkor a férfi az aki " alkot", a két kezével, és ezzel hasznot hajt. A főzés is ilyen - csak kissebben. Tudom, micsoda "misoginy" ez, Minden tiszteletem azoké, akik nagyokat alkotnak, sajnos amikor azokat a skilleket osztották, nem álltam sorba.